Archive for March, 2012

Penny dropping

Wednesday, March 21st, 2012

“I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
– Maya Angelou

Great oneliner, great person, great insight! I should never read a book of her, because the other sentences in it will be disappointing compared to this one.

Tandartskosten

Friday, March 9th, 2012

Vandaag weer op nu.nl. Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat dit de wereld op zijn kop is en dat de verzekeraars een zeer schijnheilig spelletje spelen. Heeft er iemand al eens vergeleken wat het verschil in vergoedingen door verzekeraars is tussen vorig jaar en dit jaar? Zie ook http://www.tandarts.nl/tarieven-verzekering/tarieven/vrije_tandartstarieven_in_2012. Blijkbaar is het systeem van codes voor behandelingen ook op zijn kop gezet, waardoor een goede vergelijking van prijzen in de oude en nieuwe situatie niet meer mogelijk is. Is er niet het volgende aan de hand?

– Verzekeraars verhogen de premies voor hun klanten.

– Verzekeraars verlagen de vergoedingen voor tandartsbehandelingen.

– Verzekeraars klagen vervolgens dat tandartsen te duur zijn omdat de behandeling meer kost dan hun ZELF VASTGESTELDE maximale vergoeding.

– Hierdoor zetten ze de tandartsen onder druk om de prijzen te verlagen.

Kortom, de consument betaalt weer eens meer voor zijn zorgverzekering en krijgt weer minder uitgekeerd… Tja, lekker makkelijk om te zeggen dat de tarieven van de tandartsen te hoog zijn. De enige die hier van alle kanten beter van lijkt te worden is de verzekeraar. Die krijgt meer premie binnen en hoeft minder te betalen aan de tandarts. Zowel tandarts als consument moet inleveren…

De berichtgeving op nu.nl is overigens van bedenkelijk niveau, want zij gaan ervan uit dat de tandarts duurder is geworden, maar ik heb daar nog nergens een steekhoudend bewijs van gezien. Om dan vervolgens te zeggen dat de verzekeraars ‘zwichten’ vind ik misleidend en teleurstellend. Het lijkt dan net alsof de verzekeraars het slachtoffer zijn. Het scenario boven lijkt mij ook zeer plausibel en verzekeraars hebben in het verleden bewezen zeer goed voor zichzelf te kunnen zorgen!